Thursday, August 23, 2007

"Već vidjeno" medju sto najboljih horora



Film Gorana Markovića "Već vidjeno" našao se medju najboljim evropskim horor ostvarenjima u knjizi koju je upravo objavio Britanski filmski institut, sa Stivenom Šnajderom kao priredjivačem.

Kako je Beti rekao Dejan Ognjanović, srpski saradnik na knjizi "100 European Horror Films", Markovićev film iz 1987. godine našao se medju evropskim klasicima strave kao što su "Nosferatu" F.V.Murnaua (1922) i "Suspirija" (1977) Darija Ardjenta.

Ognjanović, pisac nedavno objavljenih knjiga "Faustovski ekran" i "U brdima, horori - srpski film strave", autor je eseja o filmu "Već vidjeno", koji se nalazi u knjizi "100 European Horror Films".

U ovom izboru, "Već vidjeno" je jedini predstavnik Srbije. To je, takodje, jedino srpsko ostvarenje koje se našlo u verovatno najsprestižnijoj enciklopediji horor filma "Overlook Film Encyclopedia: Horror" (1994) autora Fila Hardija.

Markovićev film, sa Mustafom Nadarevićem, Anicom Dobrom, Petrom Božovićem i Srdjanom Todorovićem u glavnim ulogama, smešten je u Beograd s početka '70. i govori o tragediji nekada talentovanog pijaniste, čija je porodica stradala u posleratnom obračunu komunista sa gradskom buržoazijom.

Film "Već vidjeno" je u nekadašnjoj Jugoslaviji osvojio više nagrada, a 1990. godine bio je nominovan za priznanje "International Fantasy Film Award".

No comments: