Thursday, August 23, 2007

Novi roman Roberta Vilsona "Nemi i ukleti"

Američki pisac Robert Vilson, koga je domaća publika upoznala preko romana "Slepi čovek u Sevilji" i "Mala smrt u Lisabonu", autor je trilera "Nemi i ukleti" koji je predstavila "Laguna".

Pedesetogodišnji Vilson, koji se školovao na Oksfordu a zatim se bavio raznim poslovima od špedicije do marketinga, opredelio se da se stalno nastani na Pirinejskom poluostrvu, posveti pisanju i radnju svih svojih knjiga locira u taj region, izmedju Španije i Portugalije.

Za roman "Mala smrt u Lisabonu" osvojio je prestižnu internacionalnu nagradu "Zlatni bodež" za detektivsko-špijunski žanr.

Radnja novog romana locirana je u Sevilji i počinje smrću bračnog para čija je tela pronašao sedmogodišnji sin Mario. Inspektor Falkon na prvi pogled prihvata tezu da je to dogovoreno samoubistvo, dok ne nadje deo hartije za zagonetnom porukom u ruci mrtvaca.

Istraga ga vodi do ogranka ruske mafije koja se infiltrirala u Sevilju, kad je posumnjao da postoji veza izmedju navodnog samoubistva Mariovih roditelja i još druga dva slična slučaja.

Ko je u stvari bio Mariov otac i šta se krilo iza fasade imućnog i uglednog oca porodice, pitanja su na koja inspektor traži odgovor.

Svet u kome se kreću Vilsonovi junaci je nastanjen pedofilima, narkomanima, ljudima koji su nedodirljivi jer imaju prolaz do samoga vrha vlasti. Uprkos gorčini koja izbija iz cele priče policija nalazi glavnoga krivca i hapsi ga, ali ni sama ne veruje da će biti i osudjen.

No comments: