Saturday, August 25, 2007

Green Beat: Visoka temperatura uz "Tuborg"


Green Beat: Visoka temperatura uz "Tuborg"
Subota, 25. avgust 2007. 18:48

Prvo veče Green Beat festivala na Kalemegdanu prošlo je u znaku vrlo šarenog i bogatog programa, nepodnošljive vrućine i litara "Tuborg" piva, brenda organizatora.

Druge godine zaredom, Green Beat je u Beogradu ugostio velika imena elektronske muzike, ali i hiljade poštovalaca iste, kojima nikada nije dosta open-air dogadjaja.

Početak žurke na terenima "Partizana" obeležio je nastup domaćeg DJ-a Aćima, koji je uz žestok house set prezentovao publici samo deo izuzetnih moći ozvučenja i svetlosnih efekata na bini.

Hedlajneri prvog dana Booka Shade nastupili su u ponoć. Sada već pun Kalemegdan publike burno je pozdravio Berlince očekujući spektakl, što je i dobio. Booka Shade su bili muzički najbolji prve večeri, filigranski precizni u sviranju muzike koja savršeno odgovara kao zvučna slika tvrdjave. Naravno, pustili su sve hitove koje smo očekivali ("White Rooms", "The Mandarine Girl") i oduševili su masu. Ipak, zlatno pravilo – sve što je dobro, kratko traje – važilo je i ove večeri, te je njihov nastup trajao svega sat vremena i nekih 20 minuta.





Narednih tri sata raja se "palila i žarila" na dosadan i predvidljiv set argentinskog DJ-a Ernana Katanje. Nekadašnje otkrovenje i zvezda ljubitelja progressive house muzike ove večeri je na krajnje neinteligentan način vozio prisutnu masu. Predvidljivo je bilo svako dizanje, spuštanje, brejk, loop, delay. Iz njegovog seta nestala je pre svega inovativnost, a pokušaj da istovremeno bude Nik Voren i Riči Hotin iz 2001. godine rezultovao je dosadom. Ipak, njegov set bio je odgovarajući za skoro stadionski nastup. Više od 5.000 ljudi je dobro primilo sva njegova podizanja i vraćanja u dub, te svako duboko mršenje misli.

Samim početkom svog nastupa Džejms Zabiela pokazao je da je britanska scena kičma elektronske muzike, ako su Booka Shade pokazali da je nemačka mozak. Zabiela je još jednom pred domaćom publikom potvrdio da svaki set tretira kao da "pušta" virtuelnu treću ruku, i prezentovao tehnički skill i raznovrsnost žanrova koji su ga učinili jednim od najpopularnijih DJ-eva mladje generacije. Fuzija električnog britanskog deepa i progresiva terala je umorne noge da igraju same do jutra.





Pošto su organizatori u poslednjem trenutku dobili dozvolu od grada da žurka traje do osam sati, publika na Kalemegdanu tek je stigla da se ohladi od petka, kada ih je vrelina sledećeg dana zapahnula pri izlasku.


Drugog dana Green Beat festivala nastupiće bivša pevačica Moloko Rojsin Marfi, Nik Voren, Gus Gus, Tommyboy i domaći DJ Pookie.

No comments: