Thursday, August 23, 2007

Kletva faraona" još uvek odnosi žrtve



Jedan Nemac predao je ambasadi Egipta u Berlinu paket sa komadom jedne staroegipatske skuplture uz poruku u kojoj je pisalo da je njegov tast nakon kradje tog komada skulpture postao žrtva "kletve faraona", saopštile su vlasti u Kairu.

Čovek je osećao obavezu da predmet, ukraden tokom posete Egiptu 2004. godine, vrati kako bi njegovom pokojnom tastu bilo oprošteno i kako bi njegova duša mogla da počiva u miru, saopštio je Egipatski vrhovni savet za antikvitete.

"Po povratku iz Egipta, gde je ukrao parče skulpture, moj tast je oboleo od paralize, patio je od mučnine i neobjašnive visoke temperature, da bi na kraju dobio rak i nedavno umro", rekao je muškarac u propratnoj poruci, koji nije otkrio svoje ime.

Egipatska ambasada u Berlinu diplomatskom poštom poslala je vraćeni predmet u Egipat, gde se sada radi da ispitivanju njegove autentičnosti, preneo je Rojters.

Veruje se da "kletva faraona" pogadja svakog ko dirne u stare egipatske grobnice i mumije i da odnosi žrtve od otkrića Tutankamonove grobnice 1922. godine i smrti lorda Karnarvona, koji je finansirao iskopavanje, godinu dana kasnije. On je nakon ujeda komaraca oboleo od groznice kojoj je podlegao.

Hauard Karter koji je rukovodio iskopavnjima, umro je prirodnom smrću mnogo godina kasnije, ali više članova ekspedicije zarazilo se čudnim bolestima od kojih je i umrlo.

No comments: