Thursday, August 23, 2007

Novi stripovi "Grad greha"



Izdavačka kuća "Beli put" upravo je štampala dve grafičke novele "Žuto kopile", kao četvrtu knjigu serijala "Grad greha" i drugu knjigu hronika o Konanu "Zlikovci u kući i druge priče".

Ovaj "mladi" izdavač uspeo je da vrhunska dela stripa - devete umetnosti, vrati u srpski kulturni prostor, sa koga su bila proterana tokom protekle decenije, i tako je "razmrda" ne samo domaću strip scenu, već i one u susednim zemljama.

Medju likovima koje nam "Beli put" vraća su, pored Konana , Betmena, Fantom,Flaš Gordon i Mandrak, a pored vrhunskog majstora stripa Frenka Milera i njegovog serijala "Grad greha", otkrio nam je i Alana Muira sa "Nadziračima","Sendmena" Nila Gejmena, " Helblejzera" Džona Konstantina.

Najnoviji serijal je "Kasta Metabarona 1-4" Hodorovskog i Himeneza, kojim je startovala biblioteka 88.
Kultni serijal "Grad greha" smatra se najautorskijim radom Frenka Milera i smešten je na ulice surovog i turobnog grada greha, čijim prljavim i mračnim ulicama vladaju nasilje i strah.

Ova crno bela serija krimi priča napravljena je u duhu film noara i jedna je od najsurovijih u svetu stripa.
Centralna priča koju pratimo i u novom nastavku "Žuto kopile", je ona o Marvu, uličnom borcu i osvetniku sa specifičnim osećajem za pravdu. On staje na crtu galeriji mračnih likova - ubicama, makroima, korumpiranim policajcima i ostalima koji su grad, po čijim ulicama hodaju, načinili gradom greha.

Drugu knjigu Konanovih hronika čini zbirka Marvelovih svezaka od 9-13 i broj 16. Sve priče su inspirisane književnom ostavštinom Roberta E. Hauarda, tvorca lika Konana.

Dvojica vrhunskih strip autora - scenarista Roj Tomas i crtač Beri Vindzor-Smit, svojim besprekornim umećem, dovode pred čitaoce svet u kome se mitski heroj Konan bori protiv sila zla izmaštanog hiborejskog sveta.

No comments: