Thursday, August 23, 2007

Fiat 500 – hit godine


Nakon što se novi 500 pojavio u prodaji, Fiat se suočio s nevjerojatnom potražnjom. Planiranih 58 tisuća primjeraka za ovu godinu već je razgrabljeno, pa su Talijani odlučili povećati proizvodnju.


Čim je predstavljen novi Fiat 500 postalo je jasno da će talijanski retro-automobilčić postati "vruća roba". Samo tri tjedna nakon službenog početka prodaje postalo je jasno da planirana ovogodišnja proizvodnja od 58 tisuća primjeraka neće zadovoljiti nevjerojatnu potražnju. Naime, talijanski kupci već su naručili 51 tisuću komada, dok je iz Francuske stiglo oko šest tisuća narudžaba.

Kako bi iskoristili pravu pomamu za novim Cinquecentom, Talijani su odlučili povećati proizvodnju – umjesto prvotno planiranih 58 tisuća, ove godine proizvest će između 65 i 67 tisuća. Za sljedeću godinu Fiat je planirao ukupnu proizvodnju od 120 tisuća primjeraka, no zbog novonastale situacije proizvest će 140 tisuća.

Povećanje proizvodnih kapaciteta nije moguće bez proširenja pogona u poljskom Tychyju, koji će ubrzo postati druga najveća Fiatova tvornica na svijetu, nakon one u brazilskom Belo Horizonteu.

No comments: