Saturday, August 25, 2007

Nebojšina kula - istančano za odabrane



Zvezda world music scene Hubert fon Gojzern u okviru velike evropske turneje održao je koncert u pristaništu kod Nebojšine kule pred par stotina ljudi, koji su uživali u odličnom nastupu austrijskog umetnika, sve do iza ponoći.

Brod sa kompletno opremljenom velikom scenom, barža brodske kompanije Brandner koja je adaptirana u ploveći koncertni podijum, sa zvučnom opremom predvidjenom da da kvalitetan zvuk za 5000 posetilaca, ukotvila se juče podno Kalemegdana.

Iznenadan pljusak verovatno je obeshrabrio gradjane da prisustvuju ovom neobičnom koncertu, sto potvrdjuje lošu sezonu u Beogradu za svirke na otvorenom.

Kao gosti, lokalne muzičke krugove predstavili su Rambo Amadeus i Mutant Dance Kvartet."Kod nas je nezamislivo da na ovakoj bini nastupi bilo koji muzičar koji se ne obraća najširem auditorijumu sa najbazičnijim mogućim ukusom", komentariše Rambo za Večernje novosti. "Od prvog kontakta sa Fon Gojzernom shvatio sam da država Austrija veoma ozbiljno shvata taj njegov eklektični pristup uzimanja kulturnih uzoraka iz različitih sredina, i da je zahvaljujući tome on stekao ogromnu organizacionu moć".

Beogradski koncert deo je projekta ''Linc-turneja, Evropa 2007-2009" duž obala reka, tokom koje će muzičar pristajati u unapred dogovorene gradove u 14 zemalja.

Veliko finale projekta biće u Lincu 2009. godine kada ovaj grad postaje kulturna prestonica Evrope. Luka Linc biće scena na kojoj će se okupiti svi umetnici koje je fon Gojzern susreo na svom putovanju.

Danas barža plovi ka Novom Sadu, gde će ponovo zasvirati na Kupalištu Štrand.

No comments: