Thursday, August 23, 2007

Spomenik Desanki Maksimović na Tašmajdanu



Na svečanosti u Tašmajdanskom parku zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović otkrila je spomenik našoj čuvenoj pesnikinji Desanki Maksimović. Spomenik, čije postavljanje je finansirao Grad Beograd, rad je vajarke Svetlane Karović-Deranić.

"Razmišljajući o mestu gde bi trebalo postaviti spomenik Desanki Maksimović shvatili smo da to možemo učiniti bilo gde u Srbiji i da ne bismo pogrešili. Odlučili smo se, ipak za Tašmajdaski park, jer je Desanka volela ovo mesto, tu je provodila dosta vremena, družila se sa Beogradjanima, ali i samovala i stvarala. Desanku Maksimović smo svi razumeli, a ona nas je učinila boljim ljudima" rekla je Radmila Hrustanović.

Svečanosti na Tašmajdanu prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Gorica Mojović, zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić, glavni gradski arhitekta Djordje Bobić, član Gradskog veća Dragana Zeljković, članovi Odbora za podizanje spomenika Desanki Maksimović, njene kolege-profesori, djaci, kao i Mira Alečković, naša poznata pesnikinja.

O radu Desanke Maksimović govorio je pesnik Borislav Radović, a Desankinu "Usamljeničku pesmu" odrecitovala je Marijana Peković, učenica Valjevske gimnazije. U muzičkom delu programa nastupio je frulaš Bora Dugić.

Desanka Maksimović rodjena je 1898. godine u selu Rabrovci kod Valjeva. Osnovnu školu je završila u Brankovini, a potom je u Valjevu nastavila školovanje u gimnaziji. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu. Jedan je od naših najboljih i najomiljenijih pesnika. Objavila je oko 80 knjiga.

Umrla je u svome domu u Beogradu 11. februara 1993. godine. Sahranjena je u rodnoj Brankovini.

No comments: