Friday, August 24, 2007

Roman Melise Benk "Čudesno mesto"



Izdavačka kuća "Plato" izdala je "Čudesno mesto" novi roman američke spisateljice Melise Benk, koja je osvojila simpatije knjigom "Ženski vodič za lov i ribolov".

Publika je ovu njenu zbirku povezanih priča dočekala kao knjigu na tragu "Dnevnika Bridžit Džons" njene engleske koleginice Helen Filding, ali je kritika procenila da se u slučaju Benksove radi o daleko boljem piscu uporedjujući je sa Džonom Čiversom koji je cenjen kao hroničar dobrostojećih američkih porodica iz predgradja. "Vodič" je postao internacionalni bestseler.

Junakinja "Čudesnog mesta" Sofi Aplbaum je izuzetno simpatična devojka, rodjeni autsajder koja je puna kontradiktornosti. Ona jeste Jevrejka, ali religija je ne zanima, voli da čita, ali studije joj ne idu od ruke, ne istice se vrednoćom, nije ambiciozna, ali ni brak ne vidi rešenje svih svojih problema, što ne znači da ne bi volela da nadje gospodina "Pravog".

Prema rečima Benkove nju ne zanima koliko će njena junakinja biti uspešna već srećna, a njenu Sofi više zanima da nadje smisao postojanja nego da se uda, čak nije ni sigurna da li uopšte želi da postane majka i domaćica.

Melisa Benk, koja je "pekla" zanat kao novinar i koja i dalje piše za "Kosmopoliten", "Čikago tribjun" i ima kolumnu na Nacionalnom radiju, ume da prepozna i prenese u svoje knjige humornu stranu američke porodične svakodnevice i to daje njenim knjigama posebnu draž.

U "Čudesnom mestu" čitaoci prate Sofijin put od srednje škole preko koledža do odlaska u veliki grad gde nalazi posao, ali mnogo joj je važnija njena porodica od unapredjenja i uspeha .

"Zanimalo me je kako se neka porodica menja i prestrojava prema promenama u životu svojih članova", objašnjava autorka.

Američka kritika koja je blagonaklono pisala o "Vodiču" dočekala je "Čudesno mesto" sa mnogo više pohvala, jer sve ono što su čitaoci mogli da nadju u prvoj knjizi sada je tu, ali "nadmašuje očekivanja".

No comments: