Thursday, August 23, 2007

Živkoviću nagrada "Stefan Mitrov Ljubiša"



Beogradski pisac Zoran Živković ovogodišnji je laureat nagrade za književno stvaralaštvo "Stefan Mitrov Ljubiša" koja se dodeljuje u Crnoj Gori, jednoglasno je odlučio žiri.

U obrazloženju žirija ističe se da je Živković jedan od najprevodjenijih pisaca sa prostora nekadašnje Jugoslavije, da su mu dela prevedena na više od 20 jezika i da su pojedina predmet studija na uglednim univerzitetima u Americi i Kanadi.

O Živkovićevim knjigama, podseća žiri, objavljene su kritike u "Njujork tajmsu", zatim "Lokusu", "Gardijanu", u kojem ga uporedjuju sa "majstorima magijskog realizma" poput Salmana Ruždija i Horhea Luisa Borhesa.

U obrazloženju se navodi i da je Živković na domaćoj književnoj sceni dugo vremena bio u senci, tako da su njegova dela imala bolji prijem u inostranstvu i da je "elegantno izmaknut od svih cehovskih i klanovskih udruživanja i delovanja".

Živković, koji se dugo pripremao za ogledanje u književnosti, završio je studije svetske i komparativne književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i odbranio doktorsku disertaciju.

Autor je 16 knjiga proze i dobitnik svetske nagrade za fantastiku 2003. godine, a nedavno je objavio i novi roman "Poslednja knjiga".

Žirijem za dodelu nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša" predsedavao je esejista i dramaturg Božo Koprivica, a članovi su bili književni kritičar Božena Jelušić i profesor Aleksandra Petrić.

No comments: