Saturday, August 25, 2007

"Gde cveta limun žut" uskoro na Kubi



Dokumentarno-igrani film "Gde cveta limun žut", reditelja Zdravka Šotre i scenariste Milovana Vitezovića biće prikazan na programu Nacionalne televizije Kube, najavio je beogradski producent "Košutnjak film".

Kubanska televizija zatražila je, preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dozvolu za prikazivanje tog filma o sudbini srpskog naroda i vojske u Prvom svetskom ratu. "Gde cveta limun žut", koji je već titlovan na engleski, francuski i grčki jezik, trenutno se prevodi na španski.

Direktor produkcijske kuće "Košutnjak film" Zoran Janković trenutno je u kontaktima u vezi sa emitovanjem ovog filma i na nekom od televizijskih kanala u Francuskoj.

Od kada je 2006. premijerno prikazan u Beogradu, simbolično obeleživši 90. godišnjicu prelaska srpske vojske kroz Albaniju na Krf, "Gde cveta limun žut" imao je bogat festivalski život širom sveta, a na festivalu "Zlatni vitez" u Rusiji ove godine dobio je nagradu "Bronzani" vitez u konkurenciji TV filmova.

Prikazan je na festivalima srpskog, odnosno balkanskog filma u Parizu, Čikagu, Torontu, Beču, Vankuveru, Otavi, Vašingtonu, Budimpešti, Krfu.

U Srbiji je učestvovao na festivalima u Nišu i Sopotu, prikazivan je i u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Sremskim Karlovcima, kao i na organizovanim projekcijama za više stotina hiljada djaka.

No comments: