Saturday, August 18, 2007

"Koka - kola" nije samo za piće



Da "koka-kola" nije zdrava svima je poznato, ali je malo onih koji znaju da ovo gazirano piće ima široku upotrebu i pri obavljanju kućnih poslova. Evo nekoliko primera.

1. Zagoreli tiganj možete da očistite ako u njega sipate "koka-kolu" i kratko prokuvate. Neće ostati nijedna mrlja.

2. Moderna fotografija u boji može da požuti (predje u sepiju) ako je lagano premažete "koka-kolom" i brzo osušite. Nemojte previše da je navlažite jer će početi da se uvija. Crnobele fotografije izgledaće starinski ako ih tretirate na isti način.

3. Ako ste ofarbali kosu i dobili previše jaku boju, ispiranje "koka-kolom" će vam pomoći da posvetlite kosu.

4. Namočite stare novčiće u "koka-koli" i oni će zasijati novim sjajem.

5. Sipajte ovo gazirano piće u čajnik i ostavite da stoji jedan dan. Očistiće ga od kamenca i ostalih mrlja.

6. WC šolja biće čista ako je polijete "koka-kolom".

7. Kombinacijom "kole" i kečapa dobićete izvrstan umak za roštilj, u odnosu pola-pola. Marinirajte meso u umaku pre pečenja.

8. Obična "kola" dobar je omekšivač za kosu. Polijte njom kosu, isperite i osušite.

9. Stavite "kolu" u plitke široke posude u bašti. Pomoći će vam da se rešite puževa, koje privlači slatki miris i kad upadnu u posudu, neće moći da izadju napolje.

10. Zardjali šrafovi mogu da se olabave ako krpu namočite "koka-kolom", omotate je oko šrafa i ostavite tako nekoliko sati.

11. "Koka-Kola" vam može pomoći pri želudačanim tegobama. Ne koristite penušavu, svežu "Kolu", jer bi mogla da pogorša stanje ("kola" će izvetriti ako u nju dodate malo šećera).

Treba napomenuti da se ovi saveti odnose na običnu "koka-kolu" i nisu testirani na dijetalnoj ili drugim varijacijama tog gaziranog pića, piše "Press".

No comments: