Thursday, August 23, 2007

Saab 9-3


Ako je suditi prema izgledu redizajniranog modela 9-3, Saab se vraća svojim korijenima. Ukratko, najmanji model mogao bi nakon face-lifta postati još zanimljiviji ljubiteljima automobila visoke srednje klase.


Prošle godine Saab je na ženevskom salonu prikazao konceptni Aero X, koji je u javnosti bio iznimno dobro prihvaćen. Ovaj koncept poslužio je kao inspiracija i pri redizajnu modela 9-3, kojeg u ovakvom obliku možemo očekivati najesen.

Postojeći 9-3 dobio je još napadniju "njušku", nova prednja svjetla i osvježenu stražnjicu. Šveđani tvrde da ovako agresivan vanjski izgled ima pokriće, jer pod limom se krije mnoštvo novotarija, koje bi u konačnici trebale pridonijeti maksimalnom užitku za upravljačem.

Face-lift je obuhvatio sve tri izvedbe najmanjeg Saabovog modela - limuzina (Sport Sedan), karavan (SportCombi) i kabriolet (Convertible). Okorjele fanove švedske kompanije ponajviše će razveseliti povratak školjkastog poklopca motora, prepoznatljivog obilježja jednog od kultnih Saabova - modela 99 iz 1967. godine.


"Napravili smo značajne pomake u tri ključna elementa - u dizajnu, performansama i upravljivosti. Time smo poboljšali naš najznačajniji model, koji čini oko dvije trećine naše ukupne prodaje", tvrdi Saabov direktor Jan Åke Jonsson.

Što se motorizacije tiče, još nema službenih najava, no možemo očekivati razne benzince i dizelaše, ali i agregat koji "pije" etanol.

No comments: