Thursday, September 6, 2007

Sale Djordjević ili Muta Nikolić umesto Moke Slavnica?

Sale Djordjević ili Muta Nikolić umesto Moke?


Tek što je Zoran Moka Slavnić sa svojim izabranicima sleteo na beogradski aerodrom posle debakla na Evropskom prvenstvu u Španiji, u beogradskoj sportskoj štampi počela su nagadjanja ko će zameniti Slavnića na selektorskoj funkciji.

Citirajući neimenovane izvore bliske čelnicima košarkaške organizacije Srbije, list "Sport" navodi da su Slavniću odbrojani dani, a kao glavni kandidati za preuzimanje nacionalnog tima ističu se Saša Djordjević i Miroslav "Muta" Nikolić.

List nezvanično saznaje da je Slavnić želeo da podnese ostavku odmah posle poraza od Izraela i eliminacije sa EP, ali se ipak predomislio pre nego što je izašao pred novinare, jer smatra da ga je Stručni savet, kako je rekao, “jednoglasno izabrao”, i da je dužan da prvo izadje pred to telo KSS i razgovara sa njima.

Beogradski sportski list se poziva na izvore bliske čelnicima srpske Kuće košarke koji tvrde da je Slavniću otkaz već potpisan i da će odmah nakon što podnese izveštaj Stručnom savetu biti raspisan konkurs za novog selektora.

Ako se ovo zaista i dogodi, srpska košarkaška reprezentacija dobiće i šestog selektora u poslednjih pet godina (Pešić, Vujošević, Obradović, Šakota, Slavnić).

Ipak, predsednik Stručnog saveta Ranko Žeravica u izjavi za "Sport" ustao je u odbranu Slavnića i smatra da njemu treba omogućiti da nastavi da radi!

"Slavnić je uradio šta je mogao, nije odustao ni od ideje brzog basketa, ali nije bilo vremena da se uigraju. Imamo loš sistem, reprezentacija se stvara, ali ne preko noći. Reprezentacija nije skup 12 igrača, već se ona stvara. Nju ne možemo da stvorimo samo telfonskim pozivima pred takmičenje, već se ona formira tokom godina, svih meseci. Neophodno je da se postave principi rada. Imamo talenata, kvaliteta, koji je sjajnim sistemom u mladjim kategorijama, u kome klinci učestvuju od 11. godine, pretočen u rezultat. A, onda kada ti momci dodju u seniorsku selekciju, ne znaju gde će... Pa pogledajte Jotama Halperina, koji je bio jedan od najboljih na EP za mlade u Brnu.... Sad je nosilac izraelskog tima, a gde su naši iz Brna?", kaže Žeravica.

Žeravica smatra da osim isticanja klupskih i ličnih interesa, jedan od najvažnijih uzroka je što nemamo profesionalnog selektora, koji će da stvara reprezentaciju.

"Slavnić je svoj deo posla započeo, sada moramo da mu pružimo priliku da već od početka tekuće sezone to i nastavi, a ne da se setimo u maju da za koji mesec imamo takmičenje. Ponavljam, reprezentacija se pravi...", rekao je Žeravica.

Iskusni stručnjak Vlado Djurović dao je interesantnu izjavu, jer ga uskoro očekuje seminar na Filipinama gde će učestvovati kao stručni savetnik: "Imam četiri teme, jedna je uspesi srpske košarke. Šta sada da kažem, a mi nekada tamo (1978. SP) još osvojili zlato, ali moram da se snadjem..."

No comments: