Thursday, September 6, 2007

"iPhone" jeftiniji za 200 dolara



Američki kompjuterski gigant "Epl" (Apple) je saopštio da je za 200 dolara snizio cenu svog mobilnog telefona "iPhone", kako bi podstakao prodaju u periodu božićnih i novogodišnjih praznika, čime je naljutio svoje verne potrošače, koji su požurili i kupili novi telefon po punoj ceni u prvih deset nedelja od izlaska na tržište.

U saopštenju "Epla" stoji da će "iPhone" sa osam gigabajta memorije odsad koštati 399 dolara, za trećinu manje nego 29. juna, kada je pušten u prodaju, dok će model od četiri gigabajta, čija je cena 499 dolara, biti povučen iz prodaje, prenela je agencija AP.

Kompanija je predstavila i novi adut iz linije proizvoda iPod, nazvan "iPod Touch", koji - kao i iPhone - sadrži ekran osetljiv na dodir, a korisniku omogućuje da direktno skida pesme bežičnim putem.

Cena modela od osam gigabajta će iznositi 299 dolara, a modela sa 16 gigabajta 399 dolara.


iPod Nano - sa video sadržajima

Pored toga, javnosti je predstavljena i nova verzija hit-proizvoda "iPod Nano", na kojem mogu da se gledaju video sadržaji.

Rukovodstvo "Epla" je najavilo i saradnju sa lancem kafića "Starbaks" (Starbucks), u sklopu koje će od oktobra na ekranu "iPod Touch" zasvetleti ikonica popularnog kafića svaki put kad korisnik prodje pored jedne od "Starbakovih" radnji sa "vaj-faj" bežičnim pristupom, prvo u Njujorku i Sijetlu, a kasnije i u drugim većim gradovima SAD.

Korisnik će tako moći da kupi pesmu koja se trenutno čuje u "Starbaks" radnji ili neku od poslednjih deset odsviranih pesama, čiji će se spisak pojaviti na ekranu "iPoda", ali i ostalo što nudi "Eplova" prodavnica muzike "iTunes". Usluga "vaj-faj" pristupa će biti besplatna, a naplaćivaće se samo skidanje pesama, kažu u "Eplu".

Analitičari očekuju da će lansiranje na tržište novog "iPoda" pomoći "Eplu" da ostvari odličnu prodaju tokom božićnih praznika, ali će, sa druge strane, smanjivanje cena loše prihvatiti investitori, kojima je velika marža te kompanije veoma draga, kao i kupci, koji sad žale što nisu pričekali sa kupovinom "iPhona". Nakon najave smanjivanja cena, vrednost akcija kompanije "Epl" je pala za 7,40 dolara, ili više od pet odsto, na 136,76 dolara.

No comments: